Namnet d’Arenberg väcker respekt – inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest
beror det på vinernas kvalitet, men också på den attityd som präglar produktionen. Här gör man
allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg har, enligt de andra
producenterna i området, gjort sin vinproduktion, med dess individuella egenart, till något av en
konstform.
d’Arenbergs grundades år 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Sedan år
1984 är det Chester d’Arenberg- Osborn som ansvarar för egendomen och han har, även om han
genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, hållit fast vid sina föregångares
högst individuella principer -på d’Arenberg görs allting annorlunda!
Klimatet i McLaren Vale är typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och kalla, våta vintrar
samt låg relativ luftfuktighet men hög avdunstning. Risken för regnskurar och frost under skörden
är sällsynt vilket gör McLaren Vale till ett tillförlitligt område att odla druvor på vilka används till att
tillverka högklassiga viner. Närheten till oceanen ger svalkande vindar under varma sommardagar
vilket kyler druvorna som tack vare detta får en förlängd mognadsperiod. Resultatet är viner med
mycket intensitet och smak.

Vårt sortiment från dÁrenberg
90199
Dead Arm Shiraz
Vinet har en jordig doft med toner av mörk frukt, fänkål och kryddor som öppnar sig i glaset och visar tecken på sötare frukt men balanseras upp av jordtonen. Smaken är koncentrerad med en uppsjö av fruktiga smaker av plommon, björnbär, mullbär, jord och svarta oliver. Trots fruktintensiteten möter man en pepprig ton tillsammans med strukturerade tanniner som ger vinet sin komplexitet och mycket långaavslut. Det går utmärkt att njuta av vinet nu men dess struktur utvecklas och gör att det når sin fulla potential vid ca 20 år av lagring i flaskan. Druvorna krossas försiktigt i små kvantiteter och jäser sedan på öppna fermentorer. Vinet behålls separat fram tills den slutliga blenden ska göras. Två tredjedels väg igenom jäsningen trampas vinet och pressas försiktigt innan det läggs på fat. Vinet har lagrats på ekfat i 18 månader.
320,00kr
86252
Stump Jump Red
Doften är rik och koncentrerad med doft av mullbär, plommon, körsbär örter och vitpeppar. Smaken är mogen, medelfyllig, torr, intensivt bärig med mycket smak av mörka bär och samtidigt kryddig, inslag av vanilj och vitpeppar. Tanninerna är mjuka och väl integrerade. Vinet passar till grillade kötträtter men även till fetare fågelrätter och köttgrytor med vilt och nötkött samt lagrade hårdostar. 50 % är lagrat i 6 månader på barriquer och stora ekfat. Vinmakare var Chester d’Arenberg Osborn och Jack Walton. Ursprung: McLaren
84,00kr
The Feral Fox Pinot Noir
The Feral Fox Pinot Noir
Färgen är ljusröd i klassiskt Pinot Noir stil. Doften är rik och stor med dominerande karaktär av mogna mörka bär, plommon, boysenbär, jordgubbar och satsumas med en bakgrund av komplex kryddighet, torkade örter, svarta oliver och rostad fänkål. Vinet har mogna fasta tanniner och en stramhet som gör vinet elegant, sammansatt och balanserat. Passar till medelsmakrika kötträtter och grytor med såser av rött vin som coq au vin. Vinet har fått vila i 9 månader på franska barriques såväl nya som 1-3 år gamla. Vinet har fått sitt namn av de rävar som finns i området och fått smak för druvorna i vingårdarna. Vinet är mycket lagringsdugligt.
179,80kr
83543
The Footbolt Shiraz
Stor doft av svarta vinbär, lakrits med inslag av kryddiga örter och peppar. Vinet är medelfylliga till fylliga vin med måttliga tanniner i balanserad stil. Vinet är mycket komplext och smakrikt. Vinet har en lång härlig, fyllig eftersmak som lever kvar länge i gommen. Vinet passar till ett brett spektra av olika rätter som smakrika kötträtter av lamm, nöt och vilt, grytor och ost. Vinet är lagrat i 20 månader på både nya och använda franska och amerikanska ekfat. Dekantera gärna vinet på samma sätt som ett moget äldre vin.
139,00kr
The Custosian Grenache
The Custodian Grenache
Smaken är medelfyllig med rikliga plommon- och svartvinbärsinslag som försiktigt lyfts fram av vanilj- och mochasmaker av fatlagringen. När vinet mognat får det en rödbrun färg och den unga fruktigheten transformeras till silkeslena, kryddiga och krämigt chokladiga aromer med inslag av jord och rökighet. Doften integreras även i smaken och ger vinet en komplexitet med en utvecklad sötma och inslag av kaffe och läder innan en lång, mjuk och torr finish med fin syrlighet och härliga tanniner. Vinet läggs på amerikanska och franska fat i 12 månader, vissa fat är gamla och andra nya. Kan drickas nu eller upp till 20 års lagring på butelj. Bör dekanteras efter lagring då d’Arenberg:s viner filtreras minimalt.
138,00kr
74297
The Ironstone Pressings GSM
Vinet har en typisk doft av mörka bär som d’Arenberg drickare har lärt sig att älska. Plommon, jord och med underliggande exotiska kryddor. På tungan finns karaktärer av quince frukt, kanel, muskot, stjärnanis och jordig rödbeta. Vinet är redan nu generöst i stilen men kommer att bli bättre med åldern och kan lagras i minst 20 år.
398,20kr
The Twenty Eight Road Mourvèdre 2010
The Twenty-Eight Road
Även den galen mästerkocken skulle inte kombinera blodapelsin, röda vinbär, salt, oregano och rosvatten, men dessa är några av de dofter och exotiska smaker som upplevs i detta vin. Under dess utveckling kommer ännu fler lager av komplexitet visa sig. Smaken är medelfyllig och visar tecken på återhållsamhet som öppnar upp i glaset och dekantering rekommenderas. Efter att druvorna försiktigt krossats fick de jäsa i öppna jäskar. Skalmassan hölls under ytan under hela jäsningen. När vinet nästan var färdigjäst fottrampades skalmassan och slutligen pressades det i en korgpress. Vinet har lagrats 10 månader på franska ekfat.
199,80kr
74144
The Twenty-Eight Road
Vinet har en doft av körsbär och björnbär som blommar ut i toner av viol, potpurri och lavendel. Smaken visar på koncentration och en viss återhållsamhet med toner av röda bär och balanserad sälta som återfinns i torkade örter, rostade grönsaker och rött kött. Avslutningsvis framträder komplexa toner av timjan med långa tanniner. Vinet vinner på lagring och bör dekanteras. Vinet har lagrats i 12 månader på franska barriquer av äldre modell. På grund av torka och en varm start på sommaren, påbörjades 2007 års skörd mycket tidigt. Frukten uppnådde dock en mycket god smakkoncentration och fin syra när varje druvsort uppnått sin mognad.
199,80kr
82946
Stump Jump White
Riesling druvans karaktär ger en fräsch nypressad lime karaktär till vinet som dominerar i doften. Sauvignon Blanc druvan bidrar med drag av något söta krusbär medan Marsanne druvan ger vinet en viss nötighet och slutligen får vinet drag av torra örter, mandelkärnor från Roussanne druvan. Detta är ett fräscht, livfullt, smakrikt medelfylligt, torrt vin med stor komplex fruktig karaktär. Blommig Riesling är mest framträdande, nötiga inslag och torkade örter. Avslutet har mer drag från Sauvignon Blanc med viss sötma. Alla dessa smaker och karaktärer är väl integrerade och i harmoni med den syra som finns i vinet.
84,00kr
6340
The Hermit Crab
Vinet har en spännande doft av stenfrukt, söt ananas och en underton av ingefära. Smaken är generös och smakrik med toner av persika, nektariner men med en twist av citrusskal som utvecklas i munnen till mer salta smaker av mandel och kryddor för att sedan avslutas med en välbalanserad finish. Passar till grillad fisk, lättare fräschare fiskrätter, krabba eller ost.
99,50kr